David De Pooter  

“David De Pooter is een Vlaams kunstenaar, met een grote passie voor taal, tekens en codes. Zijn kunst wil ons intellectueel uitdagen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het werk dat hij maakte voor The House of Contact Centers (THoCC). David vertrok van het adagium van het huis: “Je moet over de juiste bloedgroep beschikken, wil je hier kunnen werken…” Hij schilderde in het rood op de muren een aantal woorden zoals “accuracy”, “transparancy”…, woorden die er toe doen voor een consultancy-organisatie. Maar tegelijk ontwikkelde hij een codesysteem, waarbij je – indien je als toeschouwer de moeite wil doen om die code te ontrafelen- weer nieuwe woorden krijgt. Het mag duidelijk zijn dat David houdt van een gelaagde kunst.

David is zeker beïnvloed door de conceptuele kunst, maar hij voert de idee wel uit en liefst zeer esthetisch verantwoord. Hij heeft dan ook steeds een erg verzorgde schriftuur.

Voor David De Pooter is kunst dus eigenlijk nooit vrijblijvend. Zijn kunst “appelleert”, je moet als toeschouwer uit je comfortzone willen komen. Wil je namelijk bepaalde codes ontcijferen, dan merk je dat zijn werk een gelaagdheid heeft. M.a.w. je moet bereid zijn de regels van Davids spel te accepteren en er mee aan de slag te gaan. Indien je dit doet, werkt zijn kunst verrijkend…

Voor David is kunst zeker een spel met regels en daarin heeft hij natuurlijk overschot van gelijk. Dat hij ook humoristisch en ironisch uit de hoek kan komen, heeft u waarschijnlijk al aan de gevel van dit huis bemerkt, waar hij de Vlaamse Leeuw een metamorfose liet ondergaan…

Maar niets is wat het schijnt te zijn. In de eerste ruimte bovenaan vinden we drie werken, met als titel: “Blood on the Wall”. David heeft hier in kalligrafisch schrift – zeer mooi uitgewerkt – in drie verschillende talen “bloed” geschreven. Die drie talen – Albanees, Armeens en Moldavisch – verwijzen naar gebieden in Europa waar decennia oude “bevroren” conflicten bestaan.

David houdt er ook van je op het verkeerde been te zetten, “to turn reality and the world upside down”. Graffitikunst was vroeger vaak provocerend, maar David De Pooter gebruikt een tag van een graffitikunstenaar als een stabiliserende factor in zijn werk “Steady Tag”. Zo’n tag biedt net rust in een wereld van news flashes en beelden die ons dagelijks overrompelen.”

Alex Winnepennincx

Uit de inleidende speech bij de tentoonstelling "Still/Life" in het Vlaams Huis in Brussel (27 april 2017)

blood-moldova-kopie
David_011-1030x787
David_012-1030x370
David_015-1030x714
david_god-1030x737
IMG_3811-1030x772
Steady-Tag-kopie
Verboden-Vrucht-David-De-Pooter-2018-103

© 2017  Hôte Gallery.